2011. január 11., kedd

Szolnoki csipke

A szolnoki csipke Hagyák Stefánia és Hagyák Emerencia nevéhez fűződik. Mint a nevéből is kiderül szolnokon és környékén készítették ezt a fajta varrott csipkét. 1977.-ben alakult meg az első céh amelynek alapítói között már szabók is voltak, és ebbe a céhbe dolgozott be a Hagyák család is. A csipkéket maguk tervezték, majd később tanfolyamokon oktatták. Aztán sajnos feledésbe merült ez a gyönyörű technika, de Jakab Antalné Mészáros Gizellának köszönhetően újraéledt a Szolnoki csipke varrása.
Ez a csipke is mint a többi hasonló technikájú csipke szintén kontúrozva van egy zsinórral. A zsinórvastagság, a csipke méretétől és felhasználásától függ. Ha rusztikusabb nagyobb csipkét készítünk, akkor 20-a horgolócérnát használunk, ha vékonyabbat, akkor 60-as horgolót. A zsinórja minden segédeszköz nélkül a két kezünkkel készül, úgynevezett körmönfonással.

Majd ha elkészült a megfelelő hosszúságú zsinór, akkor az előkészített mintarajzra felférceljük. A minta rajzott pauszra előrajzoljuk, majd egy vászonra rárögzítjük. Ezután, én még átlátszó üvegtapétát ragasztok a mintára, hogy stabilabb és tartósabb legyen, a készítés során. Ha ráférceltük a zsinórt a mintára, akkor kezdhetjük el kitölteni.

A szolnoki csipkéhez használt kitöltések:

- huroköltések: szinte kimeríthetetlen fajtája létezik. Az alapja amikor minden huroköltés közé egy-egy huroköltés kerül

- lábak: egy szálat kihúzunk majd visszafelé becsavarjuk

- pókok: a lábak találkozásához pókokat készíthetünk. Általában páratlan számú láb találkozik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése